top of page

SEO - 3 enkle steg for å komme høyere opp på google søkeresultater

Har du noen gang tenkt på hvor greit det hadde vært dersom kundene bare ramlet inn av seg selv? Jeg også. Og det finnes faktisk en måte å få til det på, i hvert fall nesten.


Søkemotoroptimalisering

Search Engine Optimization (SEO), eller søkemotoroptimalisering på godt norsk, handler om å optimalisere hjemmesiden din slik at den kommer høyere opp på søkeresultatene på google enn konkurrentene dine. Lykkes du i å plassere innenfor topp 3 resultater vil en stor majoritet av brukerne trykke inn på din nettside - noe vi åpenbart ønsker.


Dessuten er de brukerne som besøker via google søk blant de mest verdifulle besøkende man kan ha - de har aktivt oppsøkt din bedrift/bransje. En studie utført av SEO-kjempen Moz fant i 2014 at 71,33% av google søketrafikk går til de 10 første resultatene. [1] Det blir da åpenbart at vi som bedrift ikke har råd til å havne utenfor dette -> da vil all trafikk gå til konkurrentene våre.


Formålet med denne artikkelen er at du sitter igjen med en forståelse av hva SEO er og at du vet hvordan du enkelt kan ta tak i det selv og sørge for at kundene strømmer til bedriften din uten at du trenger å løfte en finger.


1: Grunnleggende SEO

Til å begynne med er det et par ting som er helt “must” på en hjemmeside. For at google skal kunne skjønne hva som er på siden er det en del krav. Bruker du en nettsidebygger som wix eller squarespace vil alt som ligger i koden være ordnet for deg, men det er et par ting som du må fikse selv:


Metabeskrivelse

Dette er den teksten som dukker opp under tittelen på nettstedet i søkeresultatene på google. Det er både nyttig for brukeren for å vite hva slags nettside det er snakk om, og google trenger det for å vite hva siden din handler om.

Man endrer vanligvis metabeskrivelsen gjennom en av menyene i nettsidebyggeren, og man har en metabeskrivelse for hver enkelt side på nettstedet.


hva er metabeskrivelse?


Overskrifter og brødtekst

Igjen, for å fortelle google hva som skjer er det viktig å bruke de forskjellige teksttypene slik de er ment å bli brukt. I nettsidebyggeren din står det enten “Overskrift 1”, “Overskrift 2”, “Avsnitt 1” osv, eller “Header 1”, “Header 2”, “Paragraph 1”. I kode-verden blir nemlig de forskjellige skrifttypene markert med såkalte tags. <H1> for overskrift 1 og så videre. Søkemotoren klarer å lese disse tag-ene og bruker det til å forstå innholdet og rangere det derifra.

Vi anbefaler å bruke “overskrift 1” på tittelen på siden, og deretter overskrift 2, 3 og 4 ettersom hva som er naturlige overskrifter og underoverskrifter. Avsnitt 1 er gjerne ingressen mens Avsnitt 2 er brødteksten. -> ikke overtenk det - det viktigste er at strukturen gir mening for de besøkende av nettsiden.


Bilder

Størrelse og format på bilder skal vi komme nærmere inn på i det siste steget i denne artikkelen. De fleste nettisdebyggere ordner det meste for deg når det kommer til bilder, men det er et par ting å huske på.

Det er åpenbart at du skal bruke bilder som passer til innholdet på siden. Men, google klarer ikke tolke bildene direkte (i hvert fall ikke enda). Derfor må både filnavnet og den alternative bildeteksten være beskrivende av bildet. 

Den alternative bildeteksten er en tekst man fyller ut i innstillingene til bildet. Den dukker opp dersom det skjer ved innlasting av bildet, og den brukes til å finne bildene som ligger under “bilde”-fanen i google søk. 


Gjør siden brukervennlig for mobiltelefon

Se denne artikkelen for en mer nøye gjennomgang, men her er det grunnleggende: (link til artikkel om mobilvennlig side). Over 60% av all nett-trafikk skjer på mobiltelefon, så det er faktisk enda viktigere at siden ser bra ut på mobil enn på pc [2]. Dersom siden presterer dårlig på mobil vil google velge å ikke vise den frem på noen søkeresultater. 

Til å begynne med kan du fjerne unødvendige elementer fra mobil-visningen (det kan man gjøre i de fleste nettsidebyggere) slik at det blir mindre rotete. Stokk deretter om på tekst og bilder slik at det blir pusterom mellom elementene og stor nok skrift til at den kan leses uten at man må anstrenge seg. 


mobilvennlig nettside

Bruke passende domene

Denne har vi tatt til slutt fordi det er den minst viktige. Mange tror at å ha riktig domene er det viktigste for at man skal bli funnet på google, men det er helt feil. Et passende domene hjelper, både brukeren og google, men er ikke like viktig som de andre punktene.


2: Søkeord og innholdsmarkedsføring

Det er mange parametere som spiller inn på google sine rangeringer av nettsider, men til syvende og sist ønsker de å plassere de mest tillitsfulle og nyttige sidene øverst -> google ønsker fornøyde brukere. Her handler det altså mindre om hard, kald data, og mer om å levere bra kvalitet til kunden.


det er lurt å bruke spesifikke søkeord

Først må man velge seg ut noen “søkeord” som man ønsker å fokusere på. Det heter søkeORD, men det kan også være korte fraser. Søkeord er det brukeren skriver inn i søkefeltet på google. Vi ønsker å definere noen ord og fraser hvor vi håper at vår hjemmeside dukker opp på søkeresultatene når brukeren søker på disse søkeordene vi har valgt ut.


Det er lurt å være spesifikk, derfor er 3-5 ord per søkeord lurt. Det er fordi jo mer spesifikke vi er jo lettere er det å skrive innhold som faktisk matcher med det brukeren leter etter. Dessuten er det lettere å konkurrere på mer spesifikke søkeord.

Kort oppsummert: velg søkeord som “hvordan lage ravioli på 15 min” over ord som “matlaging” eller “ravioli”.


Hvis vi klarer å definere 4-5 søkeord blir vi mer klar over hva vi må fokusere på når vi skriver tekstinnholdet på siden vår. Hvis jeg har en bedrift som reparerer sykler i Oslo kan søkeordene mine være:

  • Sykkelreparasjon Oslo

  • Grünerløkka reparere sykkel

  • Hvor kan man reparere sykkel i Oslo

  • osv.


Hvis sykkelverkstedet mitt også selger sykler kan jeg inkludere søkeord som:

  • Kjøpe sykkel Oslo sentrum

  • Sykkelbutikk Oslo

  • Kjøpe retro sykkel


Hvis jeg skriver en blogg eller tekstinnhold til en av sidene på nettstedet mitt er det da lurt å være klar over hvilket søkeord man ønsker å fokusere på. Man får ikke de beste resultatene dersom man prøver å inkludere alle søkeordene på en gang.


sykkelbutikk i oslo søkemotoroptimalisering

Nå som du forhåpentligvis skjønner hva søkeord er for noe, er det på tiden å bruke dem på siden din. Her er det viktig å ikke overtenke det - bruk dem der det passer seg. Men, her er et par regler som kan være lure å følge:

  • Bruk søkeordet i tittelen på siden

  • Bruk søkeordet i løpet av de første 100 ordene i artikkelen/siden

  • Bruk det et par ganger til etter det


Ut over det er det viktigste at brukeren får svar på det den lurte på, tilbringer litt tid på siden din og er fornøyd etter det.

Her er et par ressurser som kan være nyttige når du prøver å finne ut hvilke søkeord du ønsker å fokusere på:


Her er også et dokument som er nyttig for å ha oversikt over søkeordene:


google "flere søk" verktøy

3: Teknisk SEO


Hvis du ikke kommer noe høyere opp på google-resultatene etter å ha fulgt alle de overnevnte stegene er det noe galt med det tekniske på siden din. På en nettsidebygger vil alt det som skjer i koden være tatt hånd om for deg, og i stor grad ute av dine hender. Vi går gjennom det du kan gjøre på egenhånd:


Et veldig nyttig verktøy til å begynne med er google sitt “PageSpeed Insight”: https://pagespeed.web.dev/


google page speed insight

Det er google sin analyse av nettsiden din med hensyn til brukervennlighet (og dermed SEO) med utgangspunkt i 4 hovedkategorier:


  1. Resultater

  2. Tilgjengelighet

  3. Gode fremgangsmåter

  4. SEO


Resultater handler om hvor raskt siden laster inn. Det er ekstremt viktig at den laster fort, hvis ikke vil både brukeren få en dårlig opplevelse og google vil ikke vise den. Her er et par ting man kan gjøre for å forbedre ytelsen til siden:


  • Sørg for at bildefilene ikke er større enn 500kb

  • Bruk WebP eller JPEGformat på bildefilene - man kan konvertere på nettsider som: https://cloudconvert.com/

  • Bruk maksimalt 4 forskjellige fonter

  • Begrens animasjonsbruken på siden

  • Dersom det er tilgjengelig, bruk “lazy loading” - bilder lastes kun inn når man scroller ned til dem

  • Prøv å ikke ha så mye innhold på den delen av skjermen som vises først når siden har lastet inn


Tilgjengelighet handler om brukervennlighet, særlig for personer med nedsatt hørsel eller syn eller andre utfordringer. Her er det viktig at kontraster mellom bakgrunn og forgrunn og tekst er gode. Man vil ikke ha svart tekst på mørkelilla bakgrunn. Ellers er det viktig å ha fornuftig alternativ bildetekst og linker med forståelige navn.


Gode fremgangsmåter ligger for det meste i koden, og er ikke så enkelt å gjøre noe med. 


Til slutt har vi SEO som handler om mye av det vi allerede har snakket om:

  • Alle sidene har titler

  • Alle sidene har metabeskrivelse

  • Linkene har beskrivende tekst

  • Alternativ bildetekst


Til slutt vil jeg bare nevne to ting som kan være lurt å sjekke. Det første er at nettsidebyggeren du bruker har de tilgjengelige sikkerhetsfunksjonene aktivert - google ønsker ikke at hackere skal kunne utnytte besøkende på siden din. I tillegg må siden være åpen for å bli “indeksert”, altså registrert av google. Det kan du sjekke via google sin “search console” her: https://search.google.com/search-console?action=inspect&utm_medium=referral&utm_campaign=9012289


Oppsummering

Som du kan se er det relativt simpelt å ta de første stegene fra å ikke dukke opp i det hele tatt til å komme høyt opp på enkelte søkeresultater. Først må man “komme gjennom sikkerhetskontrollen”. Altså ha metabeskrivelse, bildetekst, overskrifter på plass. Deretter må man sørge for at man bruker de nøkkelordene man ønsker å dukke opp på rundt omkring på siden. Og til slutt er det viktig at siden er rask nok og brukervennlig nok. 





bottom of page